1/7

Project: Private Residence | Location: Saint-Jean-Cap-Ferrat | Budget: Not disclosed | Amenities: Extension and new private terrace | Phase: Planning

The project involves the replacement of an existing 1970's conservatory to a villa in Saint-Jean-Cap-Ferrat with a new kitchen and private terrace.  This particular villa was constructed in 1890 and originally set in its own substantial grounds.  The 20th century urbanisation of Saint-Jean village has led to the villa being landlocked by surrounding developments, and has reduced the outdoor amenity space enjoyed by the property significantly.  The client's brief was to create a small kitchen to replace the existing conservatory with a raised terrace above.  Critically, the client wished for the terrace to both enjoy the Côte d'Azur's direct morning sunlight, but without being overlooked by neighbouring properties.  The result, taking formal inspiration from sundials, creates a pergola composed of fins the position of which is defined by the position of the sun between 7am and midday, with others forming an array which limit views on the the terrace and improve the vis-a-vis relationship between this villa and its neighbours.